Therapeuten

Een logopedist of een stottertherapeut?

Belgische stottervereniging Stottertherapeut-Logopedist

Een logopedist/stottertherapeut!

De Belgische Stottervereniging raad aan te zoeken naar een logopedist die ook stottertherapeut is.
Zoek altijd naar een logopedist die enkel stotteren behandelt en/of een stottertherapeut die een erkende opleiding specialisatie stotteren heeft gedaan (zie verder). Zelfs al woont deze therapeut iets verder van huis, het komt de behandeling zeker ten goede.

In elk geval is het belangrijk dat de Logopedist/Therapeut zich specialiseert in stotteren. Doe het nodige opzoekwerk en sta kritisch tegenover elke methode. De duurste en/ of bekendste is zeker niet altijd de beste. Zorg ervoor dat ‘het klikt’ met de therapeut in kwestie. Bij een intake gesprek is het belangrijk om vast te stellen of je je goed voelt bij de gekozen therapie.


U kan het vergelijken met de relatie huisarts/specialist.
Een goede huisarts is zeer waardevol en kan u bij de meeste problemen uitstekende hulp bieden. Maar bij bepaalde problemen ben je het beste af met een specialist.

Iedereen kan zich Stottertherapeut noemen

Stottertherapeut is, in tegenstelling tot logopedist, geen beschermde titel.
Aarzel niet om de stottertherapeut te vragen welke opleiding hij of zij genoten heeft.
Let dus goed op! er zijn sommige mensen die zich ‘stotter-therapeut’ noemen zonder dat ze logopedist zijn.
Hiermee heeft u helemaal geen waarborg dat de therapeut een degelijke opleiding heeft genoten ! Vandaar het advies van de Belgische stottervereniging Stottertherapeut-Logopedist

* Stotteren is een zeer specifieke problematiek. Elke stotteraar is anders en heeft bijgevolg een andere, unieke benadering nodig.

Een standaardoplossing voor stotteren bestaat niet.

Het is niet zoals bij de dokter, waar één diagnose (bvb. bronchitis) kan behandeld worden met één zelfde farmaceutische stof die werkt bij iedereen.
Bij stotteren is het helaas niet zo simpel. De oorsprong van stotteren ligt in de hersenen en er zijn tientallen uitlokkende, remmende en versterkende factoren.
Het gevolg is dat er dus letterlijk honderden en duizenden verschillende manieren van stotteren bestaan.
Bovendien kunnen er binnen één stotterend iemand, verschillende vormen en intensiteiten van stotteren optreden. Een stotteraar zal bvb. redelijk vloeiend zijn bij zijn vrienden, maar zeer slecht spreken bij een mondeling examen. De ene stotteraar stottert meer als hij gedronken heeft, de andere net minder.
Dit alles heeft tot gevolg dat een logopedist zeer gespecialiseerd moet zijn of hij/zij zal minder effectiviteit bekomen in de behandeling.

Omwille van dat alles raden wij dus sterk aan om de voorkeur te geven aan een logopedist die ook stottertherapeut is. Sommige logopedisten vermelden 15 ‘specialiteiten’ – je kan je de vraag stellen of ze dan echt wel gespecialiseerd zijn in stotteren.

Wat doe ik als de therapie niet werkt?

* U heeft altijd het recht de therapie stop te zetten of te veranderen van therapeut indien u niet tevreden bent.
(Dit is niet altijd geweten, vandaar dat wij er u op wijzen.)
* Laat u niet onder druk zetten als u wil stoppen. Het is niet omdat u nog 5 afspraken heeft staan voor de volgende weken, dat u verplicht bent die te volgen. Sommige therapeuten zetten u onder druk maar zij hebben hier geen legale basis voor.
* Omdat stotteren zo’n ingewikkelde problematiek is, zal een goede logopedist/stottertherapeut altijd zijn/haar behandeling aanpassen aan de stotteraar. Als één manier niet werkt, moet de logopedist/stottertherapeut een andere weg proberen. Daarom is het belangrijk dat hij/zij meerdere therapieën beheerst en kan toepassen.
* Op dit moment is er een grens van 2 jaar voor de terugbetaling. (Het is iets ingewikkelder dan dat maar het komt in feite daarop neer). Als u dus bij een therapeut bent waar u ziet dat u (of uw kind) geen vooruitgang maakt, aarzel dan niet en verander van therapeut. Te vaak zien we mensen die heel hun terugbetalingstermijn uitdoen bij één therapeut om dan pas tot de vaststelling te komen dat de behandeling niet gewerkt heeft. Helaas is hun terugbetalingstermijn dan afgelopen en staan ze met hun rug tegen de muur. Verwacht ook niet teveel. Stotteren is niet in één–twee–drie op te lossen.
* Een therapeut kan zeer goed en capabel zijn, maar als het niet klikt op persoonlijk vlak, zal het moeilijker zijn om resultaten te bekomen.


Steun bij lotgenoten: zelfhulpgroepen e.d.

Een stotterende persoon (en zijn/haar familie) heeft baat bij contact met andere stotteraars. Een therapie is immers meestal individueel. Wij raden aan u aan te sluiten bij een zelfhulpgroep. Het in contact komen met lotgenoten is altijd een pluspunt. Het geeft de stotteraar en zijn omgeving veel emotionele steun om te weten dat hij/zij niet alleen is en dat er andere mensen met hetzelfde probleem kampen. In Gent, Antwerpen, Brugge en Hasselt zijn er regelmatig Stottercafés.


Het stotterende kind

* Voor kinderen: U doet er goed aan zo snel mogelijk in te grijpen en niet te wachten. Hoe sneller je een kind behandelt, hoe beter. De echte oorzaak van stotteren zit in de hersenen, en hoe jonger iemand is, hoe plastischer de hersenen zijn (‘kneedbaar’ zeg maar).
* Vanaf 2 jaar heeft men al recht op terugbetaling.
* Als u twijfelt of uw kind stottert of niet, kan u altijd een paar maanden wachten om te zien of het overgaat. Maar als dat niet is, ga dan. zo snel mogelijk naar een stottertherapeut.
* De algemene regel is dus: hoe vroeger je ingrijpt, hoe beter!


Waar vind ik een stottertherapeut?

Als u een stottertherapeut in uw buurt zoekt, advies over een bepaalde therapie of andere vragen kan u ons mailen op info@belgische-stottervereniging.be
Wat kan BSV doen voor u?

Belgische stottervereniging Stottertherapeut-Logopedist : Wij raden u aan u bij ons aan te sluiten (als u dat al niet gedaan had): stuur gewoon een mailtje en u zal onze nieuwsbrief krijgen.
BSV probeert alle nieuws te verzamelen rond stotteren en daar objectief verslag van uit te brengen. Op die manier blijft u op de hoogte van alles wat er gebeurt rond stotteren.

Wij wensen u veel succes toe bij uw zoektocht naar een goede stottertherapeut.
Als er nog vragen zijn, kan u altijd via e–mail of telefonisch contact opnemen.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial