Stottervereniging BSV weert charlatans
Personen die stotteren kunnen in ons land aankloppen bij de Belgische Stottervereniging (BSV). Geen overbodige luxe, want patiënten komen in hun zoektocht naar hulp nog al te vaak bij charlatans terecht.
Stottertherapeute Nadia Brocatus (53) zag het onlangs nog gebeuren. “In onze praktijk kregen we een meisje van 16 jaar over de vloer, met ernstige stotterproblemen. Al sinds de derde kleuterklas kreeg ze therapie van een logopediste. Zonder resultaat. Die logopediste was niet gespecialiseerd in stotteren, met alle gevolgen van dien.”
Klankbord
Het gebeurt wel vaker dat therapeuten zonder de nodige knowhow stotteraars behandelen. “In plaats van die patiënten door te verwijzen naar experts, houden ze die mensen jaren aan het lijntje”, zegt Brocatus. “Terwijl de juiste hulp in vele gevallen veel sneller en concreter resultaat oplevert. Pas op, er zijn mensen die zelfs met de meest intensieve therapie blijven stotteren, maar vele anderen kunnen we helpen.”
De Belgische Stottervereniging (BSV) wil dat stotteraars makkelijker de juiste hulp vinden. “Op onze website zullen stotteraars in de toekomst een lijst kunnen vinden met erkende specialisten”, zegt voorzitter Erik Lamens (46), filmregisseur en vroeger zelf een zwaar stotteraar.
Commercialisering stotterverenigingen
Verder zit er in BSV ook een wetenschappelijk raad. “De bedoeling is om alle stotteraars en wetenschappelijke onderzoekers te verenigen”, zegt Lamens.
“Vroeger waren er wel enkele stotterverenigingen, maar die zijn snel vergleden in commerciële ondernemingen, waarbij een bepaalde stottertechniek volop werd aangeprezen. Wij willen een objectief klankbord zijn.”
Onmogelijk
Dat stotteraars gemakkelijk bij de verkeerde therapeuten terecht kunnen komen, is een understatement. Op het internet staat het bol van de zelfverklaarde specialisten die onhaalbare beloftes maken. Zo is er onder meer een Nederlandse website die met een cursus van enkele dagen een doorbraak belooft. ‘Leer spreken zoals je dat van binnen graag zou willen’, klinkt het. Kostprijs: 1.380 euro.
Stottertherapeute Sarah Leleu (25) is niet verrast. “Dat gebeurt wel vaker, vooral in het buitenland. Charlatans beloven het onmogelijke voor een grote som geld. Ik heb al enkele verhalen gehoord over oplichtpraktijken in Turkije en Nederland. Stotteraars zijn vaak gemakkelijke slachtoffers.”
Lamens beaamt: “Vaak gaat het om sociaal geïsoleerde mensen. Ze schamen zich en ze zouden alles doen om ervan af te komen. Het is een ernstig probleem dat nog al te vaak afgedaan wordt als een fait divers. Met BSV hopen we personen die stotteren naar de juiste hulp te leiden.”