FAQ

Veel gestelde vragen over stotteren.

Hier proberen we om een duidelijk antwoord te formuleren bij veel gestelde vragen over stotteren. Zo’n lijst is nooit compleet. We werken deze dan ook regelmatig bij. Heb jij nog vragen of een ” veel gestelde vraag over stotteren ” ? Neem dan gerust contact met ons op.

Aan deze pagina hebben we nog wat werk. Even geduld…

Hoe kan je stotteren behandelen ? Welke behandelingen zijn er ?

Er zijn heel wat behandelingen en therapieën die je kunnen helpen met je stotteren. Op deze pagina geven we je een overzicht van zo goed als alle gekende behandelingen. Het is vooral belangrijk dat je je goed voelt met de gekozen behandeling en therapeut.

Wees ook behoedzaam voor de gemakkelijke maar dure oplossingen. Niet elke therapie, instituut en vereniging heeft het even goed voor met de persoon die stottert. Wie verder zoekt op het internet zal ongetwijfeld vele behandelingen aantreffen, die volgens hen de énige juiste aanpak is. Deze is dan vaak beschermd met allerlei patenten en laten zich negatief uit naar andere behandelingen. Dus blijf kritisch en gebruik je gezond verstand. Als het te mooi is om waar te zijn….Lees hier meer.

Help, mijn kind kleuter stottert

Zijn er bekende mensen die stotteren ?

Meer dan je zou denken ; Samuel L. Jackson, Ed Sheeran, Rowan Atkinson, King George VI, James Earl Jones, Bruce Willis, Marilyn Monroe, Julia Roberts, Michael Palin, Kylie Minogue, Ozzy Osbourne, Elvis Presley, Isaac Newton, Joe Biden, Anthony Hopkins, Chris martin (Coldplay), Isaac Newton, Charles Darwin …. en wat dichter bij huis : Arno Hintjes, Tom Helsen, Bart Peeters, Frans Bauer, Steve Stevaert, Luckas Vander Taelen, Pascal Braeckman, Armand Pien (Dé weerman in de jaren 80 in België) … Sommige hebben hun stotteren overwonnen, sommige grotendeels en enkele helemaal niet… Maar als we er één ding kunnen uit leren : Laat je niet tegenhouden door je stotteren.

Hoeveel bedraag de terugbetaling van logopedie ?

Onderstaand overzicht geeft de officiële honoraria weer van vaak voorkomende prestaties door geconventioneerde logopedisten. 

In het kader van de huidige nationale overeenkomst is de terugbetaling voor gewone verzekerden hetzelfde bij geconventioneerde als niet-geconventioneerde logopedisten. 

Niet-geconventioneerde logopedisten bepalen vrij hun honoraria voor verstrekkingen bij gewone verzekerden. Zij rekenen een vrij te kiezen supplement aan boven op het remgeld. Het supplement komt niet in aanmerking voor de maximumfactuur. 

Niet-geconventioneerde logopedisten zijn verplicht de tarieven in de overeenkomst toe te passen bij de verzekerden met verhoogde tegemoetkoming. 

Bilanzitting vóór het begin van een logopedische behandeling (per halfuur)36,5029,007,5033,503,00
Evolutiebilan in de loop van een logopedische behandeling 51,5040,5011,0047,004,50
Individuele zitting van minimaal 30 minuten Op school29,8123,816,0027,812,00
Buiten de school30,8625,365,5028,862,00
Individuele zitting van minimaal 60 minuten 61,9850,9811,0057,484,50
Laatste aanpassing 07/07/2023

Ter informatie:

  • De vermelde bedragen zijn van toepassing vanaf 01/01/2023.
  • De honoraria gelden voor logopedisten die geconventioneerd zijn (dit wil zeggen dat zij zich akkoord verklaard hebben om de tarieven van het RIZIV te respecteren).
  • Klanten met recht op een verhoogde tegemoetkoming krijgen meer terugbetaald.

Je kan via de verplichte ziekteverzekering een terugbetaling voor logopedie krijgen als je behandeling door de adviserend arts van het ziekenfonds wordt goedgekeurd.  Om een goedkeuring aan te vragen, moet je enkele belangrijke stappen doorlopen:

  1. Je specialist* (niet de huisarts) vraagt aan de hand van een voorschrift een testing aan bij de logopedist.
  2. Na de testing stelt de logopedist een bilan (logopedisch verslag) op.
  3. Dit bilan wordt voorgelegd aan de specialist. Die maakt een nieuw voorschrift op voor de logopedische behandeling.
  4. De adviserend arts van het ziekenfonds bekijkt het bilan en evalueert elk dossier apart. In de praktijk levert dit geen problemen bij stotteren.

* Kinderarts, Dr. Neus, keel en oor, Neuroloog,..

Voldoe je aan alle medische en administratieve voorwaarden? Dan zal de adviserend arts een positief advies geven en krijg je een terugbetaling van de verplichte ziekteverzekering.

Voor stotteren is de maximale terugbetalingsduur 2 aaneensluitende jaren. Deze periode kan niet onderbroken worden.

Zowel individuele zittingen van dertig minuten als individuele en collectieve zittingen van zestig minuten zijn toegestaan. 

Maximaal 128 zittingen, gespreid over een ononderbroken periode van twee jaar.

Als de behandeling niet of niet meer terugbetaald wordt door de ziekteverzekering, kan je bij de meeste ziekenfondsen nog een tegemoetkoming krijgen van ongeveer € 10 per sessie van 1 uur.

Hoe aanvragen

Voor een eerste aanvraag is het belangrijk onderstaande documenten binnen de 60 dagen na het begin van de behandeling aan je ziekenfonds te bezorgen:

  • het bilan of logopedisch verslag
  • het voorschrift voor de behandeling
  • het RIZIV-aanvraagdocument dat je van de logopedist krijgt

Een goedkeuring zal vanaf de datum van goedkeuring 1 jaar geldig blijven of gedurende de periode voorgesteld door de voorschrijvende arts. Na die periode of na 1 jaar dient een aanvraag tot verlenging ingediend te worden.

Wat zijn de voordelen van stotteren ?

WTF ? Hoe kan stotteren nu voordelen hebben zou je denken. Zelf heb ik daar een eeuwigheid moeten over nadenken. Pas op het moment dat ik ophield met mezelf als slachtoffer te zien, en stopte met alle persoonlijke falen aan mijn “spraakgebrek” toe te wijzen, kon ik pas echt nadenken over de voordelen. JA, er zijn echt voordelen aan stotteren gebonden , – maar geen parkeerkaart :-)-

  • Het heeft me gekneed tot de persoon die ik vandaag ben.
  • Ik ben een goede luisteraar, mensen vertrouwen me en vertellen snel persoonlijke dingen tegen me.
  • Ik ben een wandelende thesaurus 🙂
  • Geduld en doorzettingsvermogen, gecultiveerd door het jarenlange omgaan met stotteren.
  • Beter inzicht in communicatie issues op de werkvloer.
  • Gevoeliger naar de noden van andere mensen.
  • Hogere emotionele intelligentie.
  • We spreken pas als het echt moet, en daardoor denken we vóór we spreken.
  • Een sterker inschattingsvermogen door een scherpe focus op de persoon die tegen je spreekt.
  • Er zijn er nog, denk er zelf maar even over na!

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial